Абсолютно възможно е да не сте чували нищо за аниме културата. Също както е вероятно и идея да нямате какво се крие зад дума косплей.

Този текст е точно затова - за да си сверим (всички) часовника с едно явление и тенденция, обхванала през последните години целия свят. И като казваме целия, имаме предвид, че нейните орди фенове тръгват от Канада и Щатите, за да стигнат до източноевропейските страни, включително и до България.

Какво е аниме и косплей

Аниме е общото название за създаваните в Япония рисувани анимационни филми и сериали, базирани на манга комикси. Последните, казано накратко, се различават от останалите комикси по това, че са черно-бели и че се четат от дясно наляво.

У нас от години се организират фестивали, посветени на аниме културата, които много хора очакват с невероятно нетърпение. Запалените почитатели купуват билетите си за тях месеци по-рано. Месеци напред започват и подготовката за тях, особено ако са решили да се включат в състезанията за най-добър костюм на аниме герой, по-популярни като косплей.

Снимка 347605

Източник: AnimeS Expo

Косплеят е хоби за запалените фенове на аниме културата, които със специални костюми и аксесоари аниме се опитват да постигнат визуална прилика с любим герой. Най-често се използват персонажи от анимациите, от манга комиксите, от телевизионни сериали и от видео игрите.

Повече за аниме културата и косплея разказва създателят на един от най-големите фестивали у нас AnimeS Expo - Михаел Сладкаров.

Косплей и има ли той почва у нас

У нас косплеят навлиза по-сериозно през последните 12-13 години. Оттогава се правят и аниме събитията. В началото те са малки, но в момента са със сериозен мащаб - предвид големината на нашата страна. "От няколко години изпращаме и хора, които да представят страната ни на специализирани фестивали и световни и европейски състезания", разказва Михаел.

Снимка 347609

Източник: AnimeS Expo

За косплей маниаците няма нито възрастови, нито каквито и да било други ограничения - по костюмите са запалени всякакви хора, за които превъплъщаването в любим герой е хоби, без значение с какво се занимават извън него.

"Всеки може да косплейва, но като цяло най-важно е човек да успее да влезе в характера на героя, да се доближи максимално до визията му и да покаже актьорско майсторство на сцената", обяснява Михаел.

Изработката на костюма

Всеки намира свой начин да се сдобие с косплей костюм. Някои го изработват собственоръчно, други дават модел на шивач, а трети предпочитат директно да си го купят. Ето защо на аниме събитията има хора с всякакви костюми - прости или сложни, купени или направени, ексцентрични или по-обикновени.

Снимка 347593

Източник: AnimeS Expo

"Най-често човек си харесва нещо, принтира го и го носи на шивач. Така става най-лесно", смята Михаел, но добавя, че не всеки костюм може да бъде направен по този начин.

"Към тези за професионални състезания се подхожда по различен начин. Или се изработват изцяло, или се купува нещо полуготово, което се преработва. Това може да означава да се смени цветът на части от него или да добавят различни елементи." Важно е обаче да се следят правилата и да се знае за кое участие какъв тип костюм може да се използва.

И докато за любителския косплей има много готов материал, върху който да се наложат само леки корекции, при състезателния е задължително всеки елемент от костюма да е изработен самостоятелно. Колкото до материалите - всеки сам си избира най-удобните за него. Те определят и средства, които ще отидат за един костюм.

Снимка 347602

Източник: AnimeS Expo

"Най-скъпият, който съм виждал на български косплейър, е на приблизителната цена от 1500 лeва. Но има и такива за под 50 лева", казва Михаел.

Професия косплейър

Въпреки че по-често е хоби, косплеят за някои хора е и професионално занимание. В Норвегия има дори специални училища, където се показва как се изработва костюмът, правят се театрални упражнения и се изучава фотография.

Според Михаел у нас средата все още не позволява нещо подобно, но и той, и останалите организатори на аниме фестивалите се стремят да променят този факт. Те искат културата да бъде по-разпространена и хората сами да я търсят.

Снимка 347606

Източник: AnimeS Expo

Интересно е, че по света големите производители на компютри и на видео игри често наемат коспейъри, за да рекламират техните продукти. "Въпреки това тази практика все още не е достатъчно разпространена, за да може човек да прави само това и да се издържа с него", казва Михаел.

Къде е може да се види

AnimeS Expo е тематичен фестивал за азиатската култура. Той е и най-подходящото място, където човек може да види и да се запознае по-добре и отблизо с аниме културата у нас.

Всяка година AnimeS Expo събира хиляди хора и провежда квалификации за различни международни състезания.

Тази година за първи път фестивалът изпраща победителите в Япония. Там те ще представят България на световното по косплей.

AnimeS Expo е в зала Универсиада, София, на 31 март и 1 април.